Ce se va cere pe piața muncii din România, în următorii ani: pentru ce să te pregătești, dacă vrei un job
Pandemia a forțat până și o țară ca România să se digitalizeze. În acest sens, iată care sunt domeniile unde se va cere forță de muncă și pentru ce să te pregătești dacă vrei un job.
IT-ul și medicina sunt domeniile care vor cunoaște în următorul deceniu creșteri importante pe piața cererii forței de muncă. Cel puțin, asta este părerea economistului Sebastian Buhai, cercetător român la Paris și Stockholm.
„Dacă ne uităm la proiecția pentru schimbarea procentuală în numărul celor angajați, dar selectăm doar ocupațiile cu un efectiv mare de angajați, „domeniile” de viitor în zece ani în SUA par să fie asistența medicală în ambulatoriu și serviciile medicale/de îngrijire „personalizate” în general sau domeniul utilizării și securizării datelor (incluzând de la statisticieni și specialiști în cercetare operațională/ logistică, la „developeri” și „testeri” de software, la experți în securitatea cibernetică etc)”, a declarat Buhai, citat de Profit.ro.
Creșterea importanței automatizării, digitalizării și a utilizării datelor în procesele de producție își spune cuvântul. Se vor căuta tot mai mulți oameni, în următorul deceniu, în aceste domenii.
Cu toate astea, România nu este pregătită pentru piața muncii digitală. Economistul susține că în lipsa unor analize profesioniste pe această temă impresia sa generală este că, deocamdată, „ne confruntăm pe plan intern cu un fel de atitudine care oscilează între tehno-ignoranță și tehno-scepticism, ceea ce are ca implicație lipsa unui cadru adecvat de reglementare”.
Este important de reținută că, pentru ca aceste schimbări importante în economia mondială să nu ne afecteze, autoritățile trebuie să fie pregătite cât mai din vreme și cât mai temeinic pentru a materializa eficient oportunitățile oferite.
Cum arată piața muncii din România: un angajat din trei vrea să-și schimbe job-ul, la anul
Un angajat din trei vrea să-şi schimbe jobul în 2022.
Motivele pentru acest lucru sunt variate. Unele sunt legate de birou şi de modelul de lucru din companie, conform rezultatelor unui sondaj publicat de un dezvoltator imobiliar pe segmentul de birouri de clasa A.
„Spaţiile de lucru au rămas un factor decisiv în luarea deciziilor privind alegerea locului de muncă, în contextul în care sănătatea birourilor este în continuare esenţială pentru recâştigarea încrederii angajaţilor, iar pandemia nu dă semne că se apropie de final”, potrivit unui sondaj iniţiat de Genesis Property, citat de Agerpres.